Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Angimed citrom ízű szopogató tabletta 24x
3.519 Ft
Menny.:db

Angimed citrom ízű szopogató tabletta 24x

3.519 Ft
Menny.:db

Termékleírás

Cukormentes, citrom ízesítésű szopogató tabletta, mely gyorsan enyhíti a torokfájást és antiszeptikus hatású, valamint már 6 éves kortól alkalmazható.

Betegtájékoztató

ANGIMED CITROM szopogató tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Angimed citrom szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Angimed citrom szopogató tabletta klórhexidin-dihidrokloridot tartalmaz, amely fertőtlenítő hatású, valamint lidokain-hidroklorid-monohidrátot, amely a helyi érzéstelenítők csoportjába tartozik, és érzéstelenítő hatása csökkenti a fájdalmat.
Az Angimed citrom szopogató tabletta alkalmas a garat és a szájüreg rövid ideig tartó helyi, tüneti kezelésére, felnőttek és 6 évesnél idősebb gyermekek és serdülők számára a következő betegségek esetén:
- Torokfájás, torokgyulladás, irritációval kísért garat- és szájüregi betegségek, pl. fogínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás és afta tüneteinek kezelése.


2. Tudnivalók az Angimed citrom szopogató tabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Angimed citrom szopogató tablettát:
- ha allergiás a klórhexidin-dihidrokloridra vagy a lidokain-hidroklorid-monohidrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- 6 évesnél fiatalabb gyermekek esetében.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Angimed citrom szopogató tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Az Angimed citrom szopogató tablettát nem szabad hosszú ideig, folyamatosan, illetve ismételten alkalmazni. Kizárólag csak a meglévő fájdalom és irritáció enyhítésére alkalmazza.
- Túlzottan magas adagban alkalmazva (több mint 20 tabletta naponta) előfordulhat a nyelési reflex csökkenése, és az étel a légutakba kerülve fulladást okozhat.
- Ha egyéb gyógyszereket is szed, kérjük, olvassa el az "Egyéb gyógyszerek és az Angimed citrom szopogató tabletta" című bekezdést.
- Orvoshoz kell fordulni, ha a fertőzésnek a torokfájáson kívül egyéb tünetei (pl. láz, fejfájás, émelygés, hányás) is vannak.
- A fertőtlenítőszerek nem biztosítanak sterilitást; átmenetileg csökkentik a szájüregben és a garatban található mikroorganizmusok számát.
- Fokozott allergia hajlammal rendelkező személyek esetében a gyógyszer alkalmazása kerülendő.

Ha a fenti figyelmeztetések valamelyike vonatkozik vagy vonatkozott Önre a múltban, keresse fel kezelőorvosát.

Gyermekek és serdülők
6 évesnél fiatalabb gyermekek esetében ne alkalmazza ezt a gyógyszert!

Egyéb gyógyszerek és az Angimed citrom szopogató tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Más fertőtlenítő hatású szerrel együtt ne alkalmazza!

Az Angimed citrom szopogató tabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A tablettát közvetlenül evés, ivás után szopogassa el.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A fent említett óvintézkedések betartása mellett az Angimed citrom szopogató tabletta a terhesség és szoptatás ideje alatt is alkalmazható.
Tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy ezt a gyógyszert szedi.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs szükség különösebb elővigyázatosságra.

Az Angimed citrom szopogató tabletta szorbitot, aszpartámot, benzil-alkoholt, etanolt és nátriumot tartalmaz
Az Angimed citrom szopogató tabletta szorbitot tartalmaz. A szorbit fruktózforrás. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy Ön (vagy gyermeke) bizonyos cukrokra érzékeny, vagy az örökletes fruktózintoleranciának nevezett ritka genetikai betegséget állapították meg Önnél (vagy gyermekénél), ami miatt szervezete nem tudja lebontani a fruktózt, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt Ön (vagy gyermeke) bevenné vagy Önnél (vagy gyermekénél) alkalmaznák ezt a gyógyszert. A szorbit hasi kellemetlen érzést és enyhe hasmenést okozhat.

Az Angimed citrom szopogató tabletta 5 mg aszpartámot tartalmaz szopogató tablettánként. Az aszpartám egy fenilalanin forrás. Ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának nevezett ritka genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.

Az Angimed citrom szopogató tabletta 0,0009 mg benzil-alkoholt tartalmaz szopogató tablettánként. A benzil-alkohol allergiás reakciót okozhat. Ha Ön terhes vagy szoptat, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. Erre azért van szükség, mert a nagy mennyiségben alkalmazott benzil-alkohol felhalmozódhat a szervezetében és mellékhatásokat okozhat (úgynevezett metabolikus acidózis).

Kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, ha máj-vagy vesebetegségben szenved. Erre azért van szükség, mert a nagy mennyiségben alkalmazott benzil-alkohol felhalmozódhat a testében és mellékhatásokat okozhat (úgynevezett metabolikus acidózis). A benzil-alkohol enyhe helyi irritációt okozhat.

Az Angimed citrom szopogató tabletta 5 mg alkoholt (etanolt) tartalmaz szopogató tablettánként. A 10 tablettában található alkoholmennyiség kevesebb mint 1 ml sörnek vagy 0,5 ml bornak felel meg. A készítményben található kis mennyiségű alkohol semmilyen észlelhető hatást nem okoz.

Az Angimed citrom szopogató tabletta kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz szopogató tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

Az Angimed citrom szopogató tabletta cukormentes, így cukorbetegek is alkalmazhatják.


3. Hogyan kell alkalmazni az Angimed citrom szopogató tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ezt a gyógyszert nem szabad hosszú ideig szedni. Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 3-4 napon belül rosszabbodnak vagy nem javulnak.

A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek: 6-10 darab tabletta naponta.
Hagyja, hogy a tabletta lassan elolvadjon a szájában.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekek (6 éves kor felett) és serdülők: 3-5 darab tabletta naponta.
Hagyja, hogy a tabletta lassan elolvadjon a szájában.

Ha az előírtnál több Angimed citrom szopogató tablettát alkalmazott
A mérgező adag sokszorosa az ajánlott adagnak. Megfelelően alkalmazva a túladagolás veszélye nagyon csekély.

Ha a következő tüneteket észleli azonnal forduljon orvoshoz:
A túladagolás tünetei (a lidokain összetevő miatt): nyugtalanság, ásítozás, idegesség, akaratlan szemmozgások, izomrángás, görcsök, fülzúgás, nehézlégzés, szívritmuszavar, lassú szívverés, szívmegállás, alacsony vérnyomás, értágulat a végtagokon, csökkent nyelési reflex.

Félrenyelés esetén:
- Tisztítsa meg a légutakat, alkalmazza a Heimlich-féle műfogást.
- Amennyiben az elzáródást nem sikerül megszüntetni, azonnal orvosi segítséget kell hívni.

Ha elfelejtette alkalmazni az Angimed citrom szopogató tablettát
Nincs szükség különösebb elővigyázatosságra.

Ha idő előtt abbahagyja az Angimed citrom szopogató tabletta alkalmazását
Nincs szükség különösebb elővigyázatosságra.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): a bőrön és a nyálkahártyán előforduló allergiás reakció
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) az ízérzékelés zavara, a nyelv irritációja és súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás reakciók) is előfordulhatnak.
- Hosszan tartó és folyamatos alkalmazása a fogak barnás elszíneződését okozhatja, ami azonban könnyen eltávolítható.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Angimed citrom szopogató tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza az Angimed citrom szopogató tablettát. Az első két számjegy a hónapot jelöli, az azt követő kettő vagy négy pedig az évet. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Angimed citrom szopogató tabletta?
- A készítmény hatóanyagai: 5 mg klórhexidin-dihidroklorid és 1 mg lidokain-hidroklorid-monohidrát
Egyéb összetevők: szorbit (E420), magnézium-sztearát, aszpartám (E951), citrom aroma 501050 AP0551(amely aromákat, maltodextrint és α-tokoferolt tartalmaz) aceszulfám-kálium, etanol, benzil-alkohol.

Milyen az Angimed citrom szopogató tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: Fehér vagy csaknem fehér, enyhén pettyezett, kerek, citrom ízű szopogató tabletta.
Átmérője: 16 mm, vastagsága: 5,1 mm.
Csomagolás: 12, 24 vagy 36 db szopogató tabletta perforált buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Termék értékelések

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.