Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lopedium 2 mg kemény kapszula 20x
2.629 Ft
Menny.:db

Lopedium 2 mg kemény kapszula 20x

2.629 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Egységár: 131,45 Ft/db

Termékleírás

Lopedium 2 mg kemény kapszula 20x Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (beleértve a hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére. Már az első adag Lopedium megszüntetheti a panaszokat. Most gazdaságos kiszerelésben! OLOP921/03.17 Vény nélkül kapható, loperamid tartalmú gyógyszer. Sandoz Hungária Kft. 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!  

 • Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Lopedium 2 mg kemény kapszula

loperamid-hidroklorid     Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
  A betegtájékoztató tartalma:

1.              Milyen típusú gyógyszer a Lopedium 2 mg kemény kapszula, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 1. Tudnivalók a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése előtt
 2. Hogyan kell szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát?
 3. Lehetséges mellékhatások
 4. Hogyan kell a Lopedium 2 mg kemény kapszulát tárolni?
 5. A csomagolás tartalma és egyéb információk
   
 1. Milyen típusú gyógyszer a Lopedium 2 mg kemény kapszula, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  A Lopedium 2 mg kemény kapszula hatóanyaga a loperamid, amely a különböző heveny (akut) és tartós, hosszabb ideje fennálló (krónikus) hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható. Ileosztómia (egy nyílás kialakítása a hasfalon át a vékonybélbe) utáni állapotban alkalmazható a székletek számának és volumenének csökkentésére és konzisztenciájuk javítására, ill. a széklet keménységének fokozására.   A Lopedium 2 mg kemény kapszula a székletet keményebbé teszi, csökkenti a székletürítések számát és azok térfogatát.   Orvosi javallat nélkül kizárólag heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek, beleértve a bélgázképződés okozta kellemetlen hasi panaszokat (úgynevezett hasi diszkomfortérzés), puffadás, görcsök kezelésére alkalmazható. Tartósan fennálló (krónikus) hasmenés vagy bélműtétet követő állapot esetén a Lopedium‑kezelés csak orvosi vizsgálatot követően, orvosi javaslat alapján történhet.   Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.    
 1. Tudnivalók a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése előtt
  Ne szedje a Lopedium 2 mg kemény kapszulát:
 • ha allergiás a loperamidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
 • 2 éves kor alatt.
  A Lopedium 2 mg kemény kapszulát nem szabad elsődleges kezelésként alkalmazni:
 • magas lázzal és véres széklettel járó hasmenés esetén;
 • gyulladással járó bélbetegség, kolitisz ulceróza (fekélyes vastagbélgyulladás) esetén,
 • bakteriális eredetű vékony- és vastagbélgyulladás esetén (melyet pl. Salmonella, Shigella vagy Campylobacter okoz),
 • antibiotikum‑szedés ideje alatt vagy azt követően jelentkező hasmenés (ún. álhártyás [antibiotikum által okozott] vastagbélgyulladás) esetén.
  A Lopedium 2 mg kemény kapszulát nem szabad alkalmazni abban az esetben, amikor a bélműködés lassítását kerülni kell. A Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését azonnal abba kell hagyni, ha székrekedés, haspuffadás vagy bélelzáródás alakul ki.   Figyelmeztetések és óvintézkedések   A Lopedium 2 mg kemény kapszula alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 • Ezt a készítményt kizárólag a meghatározott javallatra szedje (lásd 1. pont), és soha ne vegyen be belőle a javasolt mennyiségnél többet (lásd 3. pont). Súlyos szívproblémákról (amelyek tünetei közé tartozik a szapora vagy rendszertelen szívverés) számoltak be azoknál a betegeknél, akik a Lopedium 2 mg kemény kapszula hatóanyagából, a loperamidból túl sokat szedtek.
 • A Lopedium 2 mg kemény kapszula a hasmenés tüneti kezelésére szolgál, az okot nem szünteti meg. Amennyiben lehetséges, minden esetben az oki kezelésre kell törekedni.
 • A hasmenés folyadék- és sóvesztéssel jár, ezért annak pótlására – különösen gyermekek esetében – nagy figyelmet kell fordítani.
A gyógyszertárban speciális, sókat és cukrot tartalmazó por kapható, amelyet vízbe keverve kell bevenni és így pótolja a hasmenés okozta folyadék- és sóveszteséget. Ez a por főleg gyermekek számára ajánlott. 2 és 6 éves kor közötti gyermekeknek a Lopedium 2 mg kemény kapszula orvosi javallat és felügyelet nélkül nem adható.
 • Hirtelen kialakult heveny hasmenés esetén a Lopedium 2 mg kemény kapszula általában 48 órán belül megszünteti a tüneteket. Amennyiben nem, úgy hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon orvoshoz.
 • Ha kezelőorvosa tanácsa alapján kerülnie kell a bélmozgást lassító kezelést, akkor ne szedjen Lopedium 2 mg kemény kapszulát. Ilyen eset lehet például, ha Önnek szorulása vagy hasi puffadása van.
 • AIDS-es betegek hasmenésének kezelésekor hasi feszülés jelei esetén a Lopedium 2 mg kemény kapszula alkalmazását abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.
 • Májműködési zavar fennállását tudassa kezelőorvosával, mivel emiatt a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése idején szorosabb orvosi felügyelet válhat szükségessé.
Májkárosodás esetén a Lopedium 2 mg kapszulát fokozott elővigyázatossággal kell alkalmazni, mivel idegrendszeri károsodást okozhat.   Gyermekek 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek loperamid-hidroklorid hatóanyag egyáltalán nem adható.   Egyéb gyógyszerek és a Lopedium 2 mg kemény kapszula Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.   A gyomor- és bélműködést fokozó gyógyszerek csökkenthetik a Lopedium 2 mg kemény kapszula hatását.   Mielőtt elkezdené szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát, beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi hatóanyag‑tartalmú gyógyszerek valamelyikét szedi, mert ezek növelhetik a loperamid vérben mérhető szintjét:
 • kinidin (szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszer)
 • ritonavir (HIV‑fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer)
 • itrakonazol, ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
 • gemfibrozil (vérzsírok szintjét csökkentő gyógyszer)
 • itrakonazol és gemfibrozil kombinációja
A szájon át szedhető dezmopresszin (elsősorban a vizelet képződésének csökkentésére adott gyógyszer) együttes alkalmazása a Lopedium 2 mg kemény kapszulával növelheti a dezmopresszin hatását, ezért lehetséges, hogy a dezmopresszin adagját csökkenteni kell.   Terhesség és szoptatás Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.   Terhesség Terhességben a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése nem javasolt, ezért ismert vagy feltételezett terhesség esetén kérje ki kezelőorvosa tanácsát a megfelelő kezelést illetően.   Szoptatás Mivel a Lopedium kemény kapszula hatóanyaga kis mennyiségben átjuthat az anyatejbe, alkalmazása szoptatás alatt nem javasolt. Konzultáljon kezelőorvosával a megfelelő kezelést illetően.   A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre A Lopedium 2 mg kemény kapszulával kezelt hasmenés esetén fáradtság, szédülés vagy álmosság fordulhat elő. Amennyiben ezen tünetek bármelyike jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.   A Lopedium 2 mg kemény kapszula laktózt tartalmaz Ez a gyógyszer kapszulánként 127 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.    
 1. Hogyan kell szedni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát?
  Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.   A készítmény ajánlott adagja   Felnőtteknek és 6 évesnél idősebb gyermekeknek és serdülőknek Akut hasmenés: a kezdő adag felnőtteknek 2 kapszula (4 mg), gyermekeknek/serdülőknek pedig 1 kapszula (2 mg). Ezt követően 1 kapszula (2 mg) adása javasolt minden laza széklet után.   Krónikus hasmenés: a kezdő adag felnőtteknek 2 kapszula (4 mg), gyermekeknek/serdülőknek pedig 1 kapszula (2 mg). Ezt a kezdő adagot addig kell emelni, amíg a beteg naponta 1-2 alkalommal szilárd székletet nem ürít, ami általában napi 1-6 kapszulával (2-12 mg), mint fenntartó adaggal, érhető el.   Felnőttek számára a maximális adag akut és krónikus hasmenés esetén naponta 8 kapszula (16 mg), gyermekek/serdülők esetében pedig a testtömegtől függ (3 kapszula/20 testtömeg‑kilogramm), de nem haladhatja meg a napi 8 kapszulát (16 mg).  
A 6 évesnél idősebb gyermek/serdülők testtömege (kg) A naponta adható kemény kapszulák száma nem lehet több
20 - 26 3 kemény kapszulánál
27 - 33 4 kemény kapszulánál
34 - 39 5 kemény kapszulánál
40 - 46 6 kemény kapszulánál
47 - 53 7 kemény kapszulánál
54 kg-tól 8 kemény kapszulánál
  2-6 éves korú gyermekek A Lopedium 2 mg kemény kapszula alkalmazása 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem javasolt.   2 évesnél fiatalabb gyermekek 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek egyáltalán nem adható loperamid-hidroklorid hatóanyagot tartalmazó készítmény.   Idősek Időskorú betegek esetén az adagolás módosítása nem szükséges.   Vesekárosodásban szenvedő betegek Vesekárosodásban szenvedő betegek számára dózismódosítás nem szükséges.   Májkárosodásban szenvedő betegek Mivel májkárosodásban szenvedő betegekre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, a loperamid-hidrokloridot tartalmazó készítményeket óvatosan kell alkalmazni.   Az alkalmazás módja A kapszulát folyadékkal kell bevenni.   Fertőzéses hasmenésben nem pótolja az antibakteriális kezelést. Hasmenés fennállása alatt, különösen gyermekeknél, a szervezet által elveszített folyadék és sók (elektrolitok) pótlásáról, valamint a megfelelő diétáról gondoskodni kell. Ha akut hasmenés esetén a kezelés kezdete után 48 órával (2 napon belül) nem jelentkezik klinikai javulás, hagyja abba a Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését és forduljon orvoshoz! A kezelés 2 napnál tovább csak az orvos utasítására és a betegség lefolyásának ellenőrzése mellett alkalmazható.   Ha az előírtnál több Lopedium 2 mg kemény kapszulát vett be Ha túl sok Lopedium 2 mg kemény kapszulát vett be, haladéktalanul forduljon orvoshoz, vagy keressen fel egy kórházat tanácsért. Vigye magával a gyógyszer dobozát is! A tünetek közé tartozhat: emelkedett szívfrekvencia, rendszertelen szívverés, változás a szívverésben (ezeknek a tüneteknek potenciálisan súlyos, életveszélyes következményei lehetnek), izommerevség, koordinálatlan mozgások, szédülés, vizeletürítési nehézség, illetve nehézlégzés.   A gyermekek erősebben reagálnak a Lopedium 2 mg kemény kapszula nagyobb mennyiségeire, mint a felnőttek. Amennyiben egy gyermek túl sokat vett be a gyógyszerből, illetve a fenti tüneteket mutatja, azonnal hívjon orvost.   Ha elfelejtette bevenni a Lopedium 2 mg kemény kapszulát Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa a gyógyszer alkalmazását a betegtájékoztatóban foglaltak szerint, a következő időpontban.   Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.    
 1. Lehetséges mellékhatások
  Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.   Az alábbi felsorolás az akut és/vagy krónikus hasmenésben végzett klinikai vizsgálatok során, továbbá a forgalomba hozatalt követő időszakban a loperamid-hidroklorid hatóanyaggal kapcsolatban jelentett mellékhatásokat mutatja.   Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • fejfájás
 • szédülés
 • székrekedés
 • hányinger
 • fokozott bélgázképződés
  Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • fájdalom a has felső részén
 • hasi fájdalom
 • hasi diszkomfortérzés
 • szájszárazság
 • hányás
 • emésztési nehézség
 • bőrkiütés
  Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • haspuffadás
  Nem ismert (előfordulási gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
 • túlérzékenységi reakció, beleértve az anafilaxiás sokkot is, amely nehézlégzéssel vagy izzadással jár
 • aluszékonyság, eszméletvesztés, reagálási képtelenség (stupor), csökkent éberség, fokozott izomtónus, koordinációs zavar
 • pupillaszűkület
 • bélelzáródás (beleértve a paralitikus bélelzáródást is), a vastagbél rendellenes tágulata, pl. krónikus vastagbélgyulladás (megakolon, beleértve a toxikus megakolont is), nyelvfájdalom
 • súlyos hólyagos bőrkiütés (Stevens–Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis és eritéma multiforme), a nyelv vagy nyálkahártyák duzzanata (angioödéma), csalánkiütés, bőrviszketés
 • vizeletelakadás
 • fáradtság
  Nagyon ritkán, különösen akkor, ha nem tartja be az adagolási javaslatot, súlyosabb hasi puffadás, a bélmozgás leállása fordulhat elő. Ilyen esetben azonnal hagyja abba az Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését és forduljon kezelőorvosához!   A Lopedium 2 mg kemény kapszula szedése során számos olyan panasz előfordulhat, amelyet általában nehéz elkülöníteni a hasmenéssel együtt járó tünetektől, mint hasi fájdalom, hányinger, hányás, fáradtság, szédülés, álmosság, szájszárazság, bélgázosság, étvágytalanság.   Gyermekek Általánosságban, ebben a betegpopulációban a mellékhatás-profil hasonló volt ahhoz, amit felnőtteknél, valamint a 12 éves vagy annál idősebb serdülőknél a loperamid-hidrokloriddal végzett klinikai vizsgálatokban észleltek.   Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.   A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.    
 1. Hogyan kell a Lopedium 2 mg kemény kapszulát tárolni?
  Legfeljebb 25°C-on tárolandó.   A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!   A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.   Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.    
 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk
  Mit tartalmaz a Lopedium 2 mg kemény kapszula?
 • A készítmény hatóanyaga: egy kemény kapszulában 2 mg loperamid-hidroklorid van.
 • Egyéb összetevők: magnézium‑sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz‑monohidrát, sárga vas‑oxid (E172), patent kék (E131), titán‑dioxid (E171), zselatin, fekete vas‑oxid (E172).
  Milyen a Lopedium 2 mg kemény kapszula külleme, és mit tartalmaz a csomagolás? 180 mg fehér vagy csaknem fehér színű, homogén por szürke‑sötétzöld színű, 3-as méretű, kemény zselatin kapszulába töltve.   10 db, 20 db vagy 30 db kemény kapszula fehér átlátszatlan PP/Al buborékcsomagolásban és dobozban.   A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Sandoz Hungária Kft.

1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47. Magyarország   Gyártók: LEK Polska S.A. Domaniewska 50C, 02 672 Warsawa Lengyelország   Salutas Pharma GmbH Otto-von-Guericke Allee 1, 39179 Barleben Németország   OGYI-T-5711/01        10× OGYI-T-5711/02        20× OGYI-T-5711/04        30×   A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. augusztus

Termék értékelések

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.