Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nicorette® QUICKSPRAY Berrymint 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray 1x
6.449 Ft
Menny.:db

Nicorette® QUICKSPRAY Berrymint 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray 1x

6.449 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Egységár: 6.449,00 Ft/doboz

Termékleírás

A Nicorette Berrymint már 30 másodperc után segít a dohányzás utáni vágy leküzdésében (2 adag alkalmazását követően)! Alkalmazásával megelőzheti vagy csökkentheti az elvonás kínzó tüneteit. Diszkrét megoldás, mely segíti a leszokás folyamatát, ha Ön elhatározta magát.

Betegtájékoztató

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Nicorette Berrymint 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

nikotin

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a Nicorette Berryminttel történő 6 hónapi kezelés után nem sikerül leszoknia a dohányzásról.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Nicorette Berrymint és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Nicorette Berrymint alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Nicorette Berrymintet?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Hogyan kell a Nicorette Berrymintet tárolni?

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1.       Milyen típusú gyógyszer a Nicorette Berrymint és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nicorette Berrymint szájnyálkahártyán alkalmazott spray segít Önnek leszokni a dohányzásról, ha Ön is akarja, illetve segítségével fokozatosan csökkenthető a dohányzás a végleges leszokás során. Ezt a típusú kezelést nikotin-pótló kezelésnek nevezik.

A Nicorette Berrymint enyhíti a nikotin megvonás tüneteit, beleértve a sóvárgást, amelyek olyan tünetek, amelyeket a dohányzásról való leszokás során észlel. Amikor Ön hirtelen nem juttat nikotint a szervezetébe dohányzással, különböző kellemetlen tüneteket tapasztal, amelyeket megvonási tüneteknek nevezünk. A Nicorette Berrymint alkalmazásával megelőzheti vagy csökkentheti ezeket a kellemetlen érzéseket és a dohányzás utáni vágyakozást. Ez azért van, mert kis mennyiségben továbbra is juttat nikotint a szervezetébe egy rövid időszakon keresztül. A Nicorette Berrymint nem tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot vagy más, a cigarettafüstben megtalálható mérgező anyagokat.

Növelheti a dohányzásról való leszokás esélyét, ha tanácsadást és támogatást is igénybe vesz.

2.       Tudnivalók a Nicorette Berrymint alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Nicorette Berrymintet:

 • ha allergiás a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha még nem múlt el 18 éves.
 • ha még soha nem dohányzott.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalja. A Nicorette Berrymint megfelelő lehet az Ön számára, azonban először egyeztetnie kell orvosával, ha:

 • nemrégiben (3 hónapon belül) szívrohama vagy agyi érkatasztrófája(sztrókja) volt,
 • mellkasi fájdalma (instabil angina), vagy úgynevezett nyugalmi anginája van,
 • olyan szívbetegsége van, amely hatással van a pulzusszámra vagy szívritmusára,
 • gyógyszerrel nem kezelt magas vérnyomása van,
 • valaha már volt allergiás reakciója, amely az ajkak, arc és torok vizenyős duzzanatával (angioödéma) vagy viszkető bőrkiütésekkel jár (csalánkiütés). A nikotin-pótló kezelés néha okozhat ilyen típusú reakciót.
 • súlyos vagy közepesen súlyos májbetegsége van,
 • súlyos vesebetegsége van,
 • cukorbeteg,
 • pajzsmirigy-túlműködése van,
 • mellékvese-daganata van (feokromocitoma),
 • gyomor- vagy nyombélfekélye van,
 • nyelőcsőgyulladása van.

A Nicorette Berrymintet nem szabad nemdohányzóknak alkalmazni.

Gyermekek és serdülők

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert gyermekeknél és serdülőknél.

Egyéb gyógyszerek és a Nicorette Berrymint

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ez különösen fontos, ha a következő hatóanyag-tartalmú gyógyszereket szed:

 • teofillin az asztma kezelésére;
 • takrin az Alzheimer-kór kezelésére;
 • klozapin a szkizofrénia kezelésére;
 • ropinirol a Parkinson-kór kezelésére.

A Nicorette Berrymint alkalmazása étellel és itallal

A szájnyálkahártyán alkalmazott spray használatával egyidőben ne egyen vagy igyon.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Terhesség alatt nagyon fontos a dohányzás abbahagyása, mivel a dohányzás a magzat elégtelen növekedését okozhatja. Koraszüléshez vagy halvaszüléshez is vezethet. Az a legjobb, ha abba tudja hagyni a dohányzást nikotin-tartalmú gyógyszer alkalmazása nélkül. Ha ezt nem tudja megvalósítani, a Nicorette Berrymintet kizárólag a terhesgondozást végző kezelőorvosával, háziorvosával vagy leszokást segítő szakorvossal történt megbeszélés után szabad alkalmazni.

A Nicorette Berrymint alkalmazását kerülni kell szoptatás alatt, mivel a nikotin bejut az anyatejbe és hatással lehet a csecsemőre. Amennyiben a kezelőorvosa a Nicorette Berrymint alkalmazását javasolja, a spray-t lehetőleg közvetlenül a szoptatást követően alkalmazza, a szoptatás előtti két órában ne.

A dohányzás növeli a meddőség kockázatát nőknél és férfiaknál. A nikotin fogamzóképességre gyakorolt hatása nem ismert.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem figyeltek meg a gépjárművezetést illetve a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatást.

A Nicorette Berrymint adagonként 12 mg propilénglikolt tartalmaz. Ez a készítmény körülbelül 7 mg alkoholt (etanolt) tartalmaz spray adagonként, amely egyenértékű 97 mg/ml alkohollal. A készítmény egy spray adagjában található alkoholmennyiség kevesebb mint 2 ml sörnek vagy 1 ml bornak felel meg. A készítményben található kis mennyiségű alkohol semmilyen észlelhető hatást nem okoz. A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”. A butilált hidroxitoluol jelenléte miatt, a Nicorette Berrymint helyi bőrreakciókat (pl. kontakt dermatitisz) vagy szem- és nyálkahártya irritációt okozhat.

3.       Hogyan kell alkalmazni a Nicorette Berrymintet?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az alkalmazást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

18 év alatti személyek a Nicorette Berrymintet nem alkalmazhatják.

Beszéljen kezelőorvosával, amennyiben 6 hét kezelést követően nem sikerült a spray adagok vagy a cigaretták számát csökkenteni, vagy ha a Nicorette Berrymintet 6 hónapnál tovább kell alkalmaznia. Általában 3 hónapon át kell alkalmazni a Nicorette Berrymintet. A Nicorette Berrymint 6 hónapnál tovább nem alkalmazható.

A Nicorette Berrymint ajánlott alkalmazása attól függ, hogy Ön azonnal szeretné abbahagyni a dohányzást, vagy az elszívott cigaretták mennyiségét szeretné fokozatosan csökkenteni a végleges leszokás során.

A dohányzás azonnali abbahagyása

A cél a dohányzás azonnali abbahagyása és hogy a dohányzás utáni vágyakozását a spray használatával csökkentse.

Ne alkalmazzon egyszerre 2 befújásnál többet vagy óránként 4 befújásnál többet 16 órán keresztül. A legnagyobb alkalmazható mennyiség 64 befújás 16 óra alatt bármely 24 órás időintervallumban.

1. lépés:          1‑6. hét

Alkalmazzon 1 vagy 2 adagot olyankor, amikor egyébként rágyújtana egy cigarettára vagy vágyakozik utána. Először egy adagot alkalmazzon, és ha néhány percen belül nem szűnik meg a vágyakozás, adagoljon még egyet. Ha két adagra van szüksége, legközelebb alkalmazhat 2 adagot egymás után. A legtöbb dohányos számára ez 1 vagy 2 adagot jelent minden fél vagy 1 órában.

Ha például átlagosan napi 15 szál cigarettát szív, akkor 1 vagy 2 adagot kell alkalmaznia legalább 15 alkalommal egy nap alatt.

2. lépés:          7‑9. hét

Kezdje el csökkenteni a napi adagok számát.

A 9. hét végéig az 1. lépésben alkalmazott naponta bevitt adagok átlagos számának a FELÉT szabad alkalmaznia.

3. lépés:          10‑12. hét

Folytassa a naponta alkalmazott adagok számának csökkentését oly módon, hogy a 12. héten már ne alkalmazzon napi 4 adagnál többet. Amikor 2‑4 adagra csökkentette a napi alkalmazások számát, hagyja abba a Nicorette Berrymint alkalmazását.


Fokozatos leszokás

A cél az, hogy fokozatosan elkezdje az elszívott cigarettáit Nicorette Berryminttel helyettesíteni. Amikor ez sikerült, a spray használata mellett teljesen hagyja abba a dohányzást. Végül függessze fel a spray használatát is.

Használjon 1-2 adagot a dohányzás utáni vágy csökkentésére olyankor, amikor erős késztetést érez a dohányzásra. A spray a dohányzást váltja ki, ezért ne dohányozzon rövid idővel a spray alkalmazása után. A spray alkalmazása az elszívott cigaretták számának csökkentése nélkül rosszullétet eredményez (lásd a „Ha az előírtnál több Nicorette Berrymintet alkalmazott” pontban). Amennyire csak lehetséges napról napra csökkentse az elszívott cigaretták mennyiségét és váltsa ki a dohányzást egy adag spray alkalmazásával. Amennyiben a cigaretták számát a 6. hét végére nem sikerül csökkenteni, forduljon kezelőorvosához. Amint úgy érzi készen áll, tegyen leszokási kísérletet legkésőbb a kezelés megkezdését követő 12. hétig. A dohányzásról való leszokás után napról napra fokozatosan csökkentse a spray adagok számát. Amikor a naponta alkalmazott spray adagok számát 2-4-re csökkentette, hagyja abba a Nicorette Berrymint alkalmazását.

Ne alkalmazzon egyszerre 2 befújásnál többet vagy óránként 4 befújásnál többet 16 órán keresztül. A legnagyobb alkalmazható mennyiség 64 befújás 16 óra alatt bármely 24 órás időintervallumban.

A kezelés befejezését követően újra késztetést érezhet a rágyújtásra. Tartsa meg a megmaradt adagokat, mivel hirtelen felléphet a dohányzás utáni vágyakozás. Ha vágyakozás jelentkezik, alkalmazzon egy, amennyiben ez nem segítene néhány percen belül, akkor kettő adag befújást.

Gondosan kövesse az alábbi utasításokat a képek segítségével

A fúvóka szabaddá tétele:

 

 

 

Hogyan kell kinyitni az adagolót?

 1. Hüvelykujjával csúsztassa lefelé a gombot (a) addig a pontig, ahol könnyedénbe lehet nyomni (b). Ne nyomja túlságosan erősen.
 2. Folyamatosan nyomva tartva tolja felfelé (c), hogy az adagoló teteje kinyíljon. Ezután engedje fel a gombot.

Hogyan kell megtölteni az adagolót?

Ha a szájnyálkahártyán alkalmazott spray-t első alkalommal alkalmazza, először fel kell tölteni a pumpát. A fúvókát tartsa biztonságos távolságra magától, más felnőttektől, gyermekektől illetve háziállatoktól. Mutatóujjával nyomja meg az adagoló tetején található gombot háromszor, amíg a permet megjelenik. Ha két napig nem használja a sprayt, meg kell ismételni a feltöltést.

Hogyan kell használni az adagolót?  

 

 

 

 
  

 1. Tartsa az adagoló fúvókáját a nyitott szája felé, annyira közel, amennyire csak tudja.
 2. Nyomja meg az adagoló tetejét határozottan, hogy egy adag a szájába kerüljön, de az ajkakra ne. Annak érdekében, hogy elkerülje a permet lejutását a torkon keresztül, ne lélegezzen adagolás közben. Az optimális hatás elérése érdekében a permet bejuttatása után néhány másodpercig ne nyeljen.

Hogyan kell becsukni az adagolót?

 1. Csúsztassa lefelé a gombot (d) addig a pontig, ahol be lehet nyomni (e).
 2. Miközben nyomva tartja, csúsztassa lefelé az adagoló tetejét (f). Engedje fel a gombot. Az adagoló így zárva van.

Újabb adag alkalmazásához ismételje meg a fenti lépéséket.

Minden alkalmazás után csukja be az adagolót, hogy elkerülje gyermekek általi használatát, és a permet véletlen kibocsájtását. A szájnyálkahártyán alkalmazott spray használatakor gondosan járjon el, hogy permet ne kerüljön a szembe. Ha a permet a szembe kerül, vízzel alaposan öblítse ki.

Ha az előírtnál több Nicorette Berrymintet alkalmazott

Amennyiben a Nicorette Berrymint alkalmazásával egyidejűleg dohányzik, előfordulhat a nikotin túladagolása. Ha egy gyermek alkalmazza a Nicorette Berrymintet vagy ha Ön az előírtnál több Nicorette Berrymintet alkalmazott, értesítse kezelőorvosát, vagy haladéktalanul keresse fel a legközelebbi kórházat. A felnőtt dohányosok által a kezelés alatt jól tolerált nikotin-adagok gyermekesetében súlyos mérgezési tüneteket, vagy akár halált is okozhatnak.

A túladagolás tünetei a hányinger, hányás, túlzott nyáltermelés, hasi fájdalom, hasmenés, izzadás, fejfájás, szédülés, a hallás megváltozása és gyengeség érzése. Nagy adagok esetén ezeket a tüneteket alacsony vérnyomás, gyenge és szabálytalan szívverés, légzési nehézség, nagyfokú fáradtság, keringésösszeomlás és általános görcsök követhetik.

Ha bármely további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4.       Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Nicorette Berrymint ugyanolyan mellékhatásokat okozhat, mint a nikotin más formái. A mellékhatások általában az alkalmazott adagtól függenek.

A dohányzás abbahagyásával összefüggő mellékhatások (nikotin-megvonási tünetek)

A dohányzásról való leszokás alatt tapasztalt egyes nemkívánatos hatások megvonási tünetek is lehetnek, amelyeket a nikotin csökkent bevitele vált ki.

Ezek a hatások a következők:

 • ingerlékenység, agresszió, türelmetlenség vagy frusztráció;
 • szorongás, nyugtalanság vagy koncentrációs nehézség;
 • éjszakai felébredés vagy alvászavar;
 • étvágynövekedés vagy testsúlynövekedés;
 • levertség;
 • dohányzási késztetés (vágyakozás);
 • a szívverés lassulása;
 • ínyvérzés vagy a szájnyálkahártya kifekélyesedése;
 • szédülés vagy szédelgés;
 • köhögés, torokfájás, eldugult orr vagy orrfolyás;
 • székrekedés.

Amennyiben az alábbi súlyos és ritka mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a Nicorette Berrymint alkalmazását és haladéktalanul keressen fel egy orvost (az angioödéma jelei):

 • az arc, a nyelv vagy garat vizenyős duzzanata;
 • nyelési nehézség;
 • csalánkiütés és légzési nehézség.

Nagyon gyakori (10‑ből több mint 1 embert érinthet):

 • csuklás (ez különösen gyakori);
 • fejfájás, hányinger;
 • torok irritációja.

Gyakori (10‑ből legfeljebb 1 embert érinthet):

 • az alkalmazás helyén fellépő mellékhatások, mint pl. égető érzés, gyulladás a szájban vagy az ajkakon, illetve az ízérzés megváltozása;
 • szájszárazság vagy fokozott nyáltermelés;
 • emésztési zavar;
 • fájdalom vagy kellemetlen érzés a hasban;
 • hányás, fokozott gázképződés vagy hasmenés;
 • fáradtság;
 • túlérzékenység (allergia);
 • bizsergés
 • köhögés.

Nem gyakori (100‑ból legfeljebb 1 embert érinthet):

 • orrban jelentkező hatások, pl. orrdugulás, tüsszögés;
 • orrfolyás.
 • sípoló légzés, vagy a szokásosnál több erőkifejtést igénylő légzés, szorító érzés a torokban;
 • bőrpír, fokozott izzadás;
 • mellékhatások a szájüregben, pl. bizsergés a szájban, nyelvgyulladás, a szájnyálkahártya kifekélyesedése, szájnyálkahártya-sérülés vagy a hang megváltozása, a száj vagy a torok fájdalma, böfögés, ínyvérzés;
 • szokatlan szívverés érzése (palpitáció), szapora szívverés, magas vérnyomás;
 • bőrkiütés és/vagy bőrviszketés;
 • szokatlan álmok;
 • fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban;
 • gyengeségérzés, rossz közérzet.

Ritka (1000‑ből legfeljebb 1 embert érinthet):

 • nyelési nehézség, csökkent érzékenység a szájban;
 • öklendezés.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 • homályos látás, fokozott könnyezés;
 • torokszárazság, gyomor-bélrendszeri kellemetlen érzés, az ajkak fájdalma;
 • szokatlan szívritmus;
 • bőrvörösség;
 • allergiás reakciók, beleértve az arc és száj vizenyős duzzanatát is (angioödéma vagy anafilaxia).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5.       Hogyan kell a Nicorette Berrymintet tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Az adagolón és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nicorette Berrymint?

A készítmény hatóanyaga: nikotin. Egy adag spray 1 mg nikotint juttat a szervezetbe.

Egyéb összetevők: propilénglikol (E1520), vízmentes etanol, trometamol, poloxamer 407, glicerin (E422), nátrium-hidrogén-karbonát, levomentol, piros bogyós gyümölcs aroma, hűsítő aroma, szukralóz, butilált hidroxitoluol (E321), aceszulfám-kálium, sósav (a pH beállításához) és tisztított víz.

Milyen a Nicorette Berrymint külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Nicorette Berrymint egy mechanikai permetezőfejjel ellátott műanyag adagolótartály. Az adagoló gyermekbiztos.

Minden tartály 13,2 ml oldatot tartalmaz, amely 150 befújásra elegendő.

A Nicorette Berrymint 1 vagy 2 db tartályt tartalmazó csomagolásban érhető el.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

McNeil AB

Norrbroplatsen 2

SE‑251 09 Helsingborg

Svédország

Gyártó

McNeil AB, Postafiók 941

Norrbroplatsen 2

SE-251 09 Helsingborg

Svédország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Svédország

 Nicorette Fruktmint

Ausztria

 Nicorette Fruit & Mint Spray

Belgium, Hollandia

 Nicorette Fruit & Mint Mondspray

Bulgária

 Nicorette Berrymint

Ciprus

 Nicorette Quickspray Berry

Csehország

 Nicorette Spray s příchutí lesního ovoce

Dánia

 Nicorette QuickMist Cool Berry

Észtország

 Nicorette Coolberry

Finnország

 Nicorette Berrymint

Franciaország

 NICORETTESPRAY® FRUITS ROUGES

Görögország

 Nicorette Quickspray Berry

Horvátország

 Nicorette s okusom šumskog voća

Izland

 Nicorette QuickMist Cool berry

Írország

 Nicorette QuickMist Cool berry

Magyarország

 Nicorette Berrymint

Lettország

 Nicorette Coolberry

Luxemburg

 Nicorette Fruit & Mint Spray Buccal

Németország

 Nicorette Fruit & Mint Spray

Norvégia

 Nicorette

Lengyelország

 Nicorette Cool Berry

Olaszország

 Nicorettequick

Portugália

 Nicorette Bucomist sabor fruta menta

Románia

 Nicorette Berrymint

Szlovákia

 Nicorette Spray s príchuťou lesného ovocia

Szlovénia

 Nicorette z okusom gozdnih sadežev

Spanyolország

 Nicorette Bucomist sabor fruta menta


OGYI-T-22237/03      1×1 adagoló tartály (1×150 adag)

OGYI-T-22237/04      2×1 adagoló tartály (2×150 adag)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. november.

Termék értékelések

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.