Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cralex ® 200 mg kapszula 25x
3.059 Ft
Menny.:db

Cralex ® 200 mg kapszula 25x

3.059 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Egységár: 122,36 Ft/db

Termékleírás

Cralex ® 200 mg kapszula Hasmenéses megbetegedésekre. Hatóanyaga az aktivált szén: természetes, növényi eredetű hatóanyag. Megköti és hatástalanítja a mérgező anyagokat, távozásukat elősegíti. Várandósság és szoptatás idején is szedhető. Aktivált szén hatóanyagú, vény nélkül kapható gyógyszer. Egis Gyógyszergyár Zrt.   Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára   Cralex kemény kapszula   aktivált szén   Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
  A betegtájékoztató tartalma:  
 1. Milyen típusú gyógyszer a Cralex kemény kapszula (továbbiakban Cralex kapszula) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Cralex kapszula alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell szedni a Cralex kapszulát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Cralex kapszulát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
   
 1. Milyen típusú gyógyszer a Cralex kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  A Cralex kapszula hatóanyaga az aktivált szén. Enyhe hasmenéses megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyaga növényi eredetű aktivált szén, amely megköti és hatástalanítja a gyomor-bélrendszerbe került mérgező anyagokat.    
 1. Tudnivalók a Cralex kapszula alkalmazása előtt
  Ne szedje a Cralex kapszulát
 • ha allergiás az aktivált szénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha bélelzáródás gyanúja, illetve fekélyes vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza) áll fenn.
  Figyelmeztetések és óvintézkedések A Cralex kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.   A gyomor-bélrendszer feltételezhető vagy ismert vérzéshajlama és különböző gyulladásos megbetegedései esetén alkalmazás előtt forduljon kezelőorvosához.   Az utolsó gyógyszerbevételt követően még 1 napon át a székletet ellenőrizni kell az esetleges szurokszéklet (emésztett vértől fekete széklet) észlelésére.   Széntartalma miatt a székletet feketére festheti.   Egyéb gyógyszerek és a Cralex kapszula Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.   A Cralex kapszula hányást kiváltó gyógyszerekkel vagy csersavtartalmú készítményekkel való együttes alkalmazása kerülendő.   Bizonyos szívbetegségek kezelésére használt ún. digitálisz hatóanyagú gyógyszereket tanácsos 2 órával a szénkapszula bevétele előtt, vagy 2 órával a kapszulák bevétele után alkalmazni.   Egyéb gyógyszerek esetében azokat éhgyomorra, legalább 1 órával a Cralex kapszula alkalmazását megelőzően kell bevenni.   A Cralex kapszula egyidejű bevétele étellel és itallal Hosszabb ideig történő alkalmazásakor az adagolás megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy az aktivált szén a bevitt tápanyagokat is megkötheti. Ez esetben forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez!   Terhesség és szoptatás Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Mivel a Cralex hatóanyaga a gyomor-bélrendszerből nem szívódik fel, ezért terhesség, illetve a szoptatás alatt nem veszélyezteti sem a terhes anyát, sem a gyermeket.   A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Ilyen hatás mindazonáltal nem várható.    
 1. Hogyan kell szedni a Cralex kapszulát?
  Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.   A készítmény ajánlott adagja: Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek:  naponta 3-szor 5-6 kapszula 9-12 év közötti gyermekeknek:   naponta 3-szor 3-5 kapszula 6-9 év közötti gyermekeknek:     naponta 3-szor 2-3 kapszula 3-6 év közötti gyermekeknek:     naponta 3-szor 1-2 kapszula   Az alkalmazás módja: Szájon át történő alkalmazásra. Amennyiben a kapszula bevétele nehézséget okoz, a kapszulát ki lehet nyitni és tartalmát vízzel elegyíteni és meginni.   Ha elfelejtette bevenni a Cralex kapszulát Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.   Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.    
 1. Lehetséges mellékhatások
  Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.   Alkalmazása során nagyon ritkán enyhe gyomor-bélrendszeri panaszok (székrekedés, hányás) előfordulhatnak. A készítmény alkalmazása alatt a széklet feketére festődhet.   Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.    
 1. Hogyan kell a Cralex kapszulát tárolni?
  Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.   A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.   A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (évszám/hónap) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.   Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.    
 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk
  Mit tartalmaz a Cralex kapszula?
 • A készítmény hatóanyaga: 200 mg aktivált szén (carbo activatus) kapszulánként.
 • Egyéb összetevők: kapszulatok: zselatin, titán-dioxid (E171), fekete vas-oxid (E172).
  Milyen a Cralex kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
 • Fekete, szagtalan, aktivált szén töltetű, fekete, „1”-es méretű, kemény zselatin kapszula.
Hossza: kb. 19,0 mm; átmérője: kb. 6,5 mm.
 • 25 db, ill. 50 db kemény kapszula fehér, LDPE, garanciazáras kupakkal lezárt fehér, PP tartályban. 1 tartály dobozban..
  A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó   A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Egis Gyógyszergyár Zrt. H-1106 Budapest, Keresztúri út 30-38. Magyarország   Gyártó: Egis Gyógyszergyár Zrt. H-1165 Budapest, Bökényföldi út 118-120. Magyarország   OGYI-T-1969/01             (25 db) OGYI-T-1969/02             (50 db)   A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. május

Termék értékelések

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.