Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nicorette® Freshfruit gum 4 mg gyógyszeres rágógumi 30x
3.239 Ft
Menny.:db

Nicorette® Freshfruit gum 4 mg gyógyszeres rágógumi 30x

3.239 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Egységár: 107,97 Ft/db

Termékleírás

A nikotin utáni sóvárgás és a megvonási tünetek csillapításával segíti a dohányzásról való leszokást. Alkalmazható a dohányzás átmeneti felfüggesztésére vagy csökkentésére is. Rágás közben a nikotin lassan felszabadul a rágógumiból és a szájnyálkahártyán keresztül a szervezetbe jut, így pótolja az eddig a cigarettával szervezetbe juttatott nikotint. Önmagának szabályozhatja, hogy mikor és mennyi nikotint szeretne bevinni szervezetébe. Vény nélkül kapható gyógyszer.

Betegtájékoztató

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Nicorette freshfruit gum 2 mg gyógyszeres rágógumi

Nicorette freshfruit gum 4 mg gyógyszeres rágógumi

nikotin

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Nicorette freshfruit gum gyógyszeres rágógumi (a továbbiakban Nicorette freshfruit) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Nicorette freshfruit alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Nicorette freshfruit-ot?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Nicorette freshfruit-ot tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Nicorette freshfruit és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A dohányzásról való leszokást támogató készítmény, amely a nikotin utáni sóvárgás és a megvonási tünetek csökkentésével elősegíti:

 • a dohányzás azonnali abbahagyását azoknál a dohányosoknál, akik készek a leszokásra
 • a dohányzás fokozatos csökkentését a végleges leszokás előtt vagy
 • a dohányzás átmeneti felfüggesztését azoknál a dohányosoknál, akik nem tudnak vagy nem szándékoznak rágyújtani (pl. olyan helyeken, ahol tilos a dohányzás vagy olyan helyzetekben, amikor a dohányzás kerülendő, de a dohányos kényszert érez a rágyújtásra (pl. hosszabb repülőút)).

 

A Nicorette freshfruit segítségével megakadályozható, de legalább mérsékelhető az elvonási tünetek kialakulása úgy, hogy az eddig a cigarettával szervezetbe juttatott nikotint átmeneti ideig és kis mennyiségben a Nicorette freshfruit pótolja. Rágás közben a nikotin lassan felszabadul a rágógumiból és a szájnyálkahártyán keresztül felszívódik a vérbe. A cigarettával szemben a Nicorette freshfruit nem tartalmaz mérgező kátrányt vagy szénmonoxidot.

 

Egyéb módszerek egyidejű alkalmazása megkönnyíti a cigaretta elhagyását, de a leszokás sikeréhez elsősorban az Ön akaratereje szükséges.

 

 

2.       Tudnivalók a Nicorette freshfruit alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Nicorette freshfruit-ot

 • ha allergiás a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha 14 éven aluli.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

 

Nemdohányzók a rágógumit nem rághatják!

A Nicorette freshfruit alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a következő esetekben:

 

A Nicorette freshfruit alkalmazása lehetőleg nem, vagy csak szoros orvosi ellenőrzés mellett ajánlott:

 • ha a közelmúltban (az elmúlt 4 hétben) szív- és érrendszeri, illetve agyi történés fordult elő, pl:
 • szívroham/szívinfarktus,
 • visszatérő (instabil) vagy rosszabbodó mellkasi fájdalom (angina),
 • súlyos ritmuszavar,
 • agyi történés, pl. agyi érkatasztrófa (sztrók),
 • koszorúér-, vagy egyéb (szív-) érműtét,
 • ha gyógyszerrel nem kezelt magasvérnyomás-betegsége van.

 

Orvosi ellenőrzés mellett, az orvos tanácsára alkalmazható a következő esetekben:

 • súlyos/mérsékelt májkárosodás,
 • súlyos vesekárosodás,
 • aktív nyombél- vagy gyomorfekély, gyomorhurut, nyelőcső-, garat-, szájüregi gyulladás,
 • kezelt magasvérnyomás-betegség,
 • stabil angina pektorisz (azonos terhelésre, azonos gyakorisággal és erősséggel jelentkező mellkasi panaszok, pl. fájdalom, nyomásérzés),
 • agyi érbetegség,
 • végtagokon verőér-elzáródás,
 • szívelégtelenség,
 • pajzsmirigy-túlműködés,
 • mellékvese-daganat (feokromocitóma),
 • cukorbetegség (mivel a dohányzás abbahagyása után megváltozott inzulin adagokra lehet szükség),
 • 14-18 év közötti életkor.

 

A Nicorette freshfruit-ot gyermekek elől gondosan elzárva kell tartani, mert a nikotin súlyos mérgezési tüneteket idézhet elő, amelyek akár halálosak lehetnek.

 

A Nicorette freshfruit a fogpótláshoz, hídhoz hozzáragadhat, és azt károsíthatja.

 

Gyermekek és serdülők

14-18 év közötti életkorban a Nicorette freshfruit kizárólag orvosi ellenőrzés mellett, az orvos tanácsára alkalmazható.

 

Egyéb gyógyszerek és a Nicorette freshfruit

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni/alakalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ez különösen fontos, ha a következő hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket szedi:

 • teofillin az asztma kezelésére
 • takrin az Alzheimer-kór kezelésére
 • klozapin a szkizofrénia kezelésére
 • ropinirol a Parkinson-kór kezelésére.

 

A Nicorette freshfruit egyidejű alkalmazása étellel és itallal

Ne egyen vagy igyon, ha a gyógyszeres rágógumi a szájában van. A savas kémhatású italok, pl. a kávé, gyümölcslé és ásványvíz csökkenthetik a nikotin felszívódását a szájüregből, ezért a gyógyszeres rágógumi alkalmazása előtti 15 percben fogyasztásuk kerülendő.

 

Termékenység, terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség alatt nagyon fontos a dohányzás abbahagyása, mivel a dohányzás a magzat elégtelen növekedését okozhatja. Koraszüléshez vagy halvaszüléshez is vezethet. Az a legjobb, ha a dohányzást nikotin-tartalmú gyógyszer használata nélkül tudja abbahagyni. Ha ezt nem tudja megvalósítani, a Nicorette freshfruit gum-ot kizárólag a terhesgondozást végző kezelőorvosával, háziorvosával vagy leszokást segítő szakorvossal történt megbeszélés után szabad használni.

 

A Nicorette freshfruit használatát kerülni kell szoptatás alatt, mivel a nikotin bejut az anyatejbe és hatással lehet a csecsemőre. Amennyiben orvosa a Nicorette freshfruit használatát javasolja, a rágógumit lehetőleg közvetlenül a szoptatást követően alkalmazza, a szoptatás előtti két órában ne.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Nicorette freshfruit nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

A Nicorette Freshfruit gum 2 mg és 4 mg gyógyszeres rágógumi xilitet tartalmaz, amely 10 g feletti mennyiségben hasmenést okozhat. A 2 mg-os gyógyszeres rágógumi 0,5915 g xilitet, a 4 mg-os gyógyszeres rágógumi pedig 0,5795 g xilitet tartalmaz.

A xilit kalóriaértéke 2,4 kcal/g.

 

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

 

 

 1. Hogyan kell alkalmazni a Nicorette freshfruit-ot?

 

A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Nagyfokú nikotin-függőség esetén (ha Ön naponta több mint 20 szál cigarettát szív el, vagy a 2 mg-os erősséggel sikertelenül próbált meg leszokni) a kezelést a 4 mg-os erősséggel kezdje.

 

Kisfokú nikotin-függőség esetén (ha Ön naponta kevesebb, mint 20 szál cigarettát szív el) a 2 mg-os erősséggel kezdje.

 

Fontos a helyes rágástechnika: A szájba vett Nicorette freshfruit-ot lassan, körülbelül 30 percig kell rágni, 1-1 rágás között néhány másodperc szünetet tartva. Addig kell rágni, míg a szájban erős íz vagy enyhe égő érzés észlelhető, majd (kb. 8-10 rágás után)1-2 percre a nyelv alatt, vagy a szájban kell tartani. 8-10 ismételt rágás után újabb 1-2 perc szünetet kell tartani.

 

A rágógumit nem szabad lenyelni!

A túl gyors rágás ingerelheti a torkot, gyomorégést, csuklást okozhat. Amennyiben gyomortáji fájdalom jelentkezik, az gyomorsav-megkötő gyógyszer egyidejű alkalmazásával kivédhető.

 

A Nicorette freshfruit ízét kezdetben szokatlannak érezheti, de a tapasztalat szerint ez az íz néhány napon belül megszokható és megszerethető.

 

A nikotin hatása csak pár perc elteltével kezdődik. Nem várható olyan gyors nikotinéhség csillapodás, mint a dohányzástól.

 

A napi maximális adag 24 darab a 2 mg-os, illetve 15 db a 4 mg-os rágógumiból

 

A dohányzás azonnali abbahagyása

A kezelés időtartama egyénenként változó. A leszokási idő átlagosan 3 hónap, ezután a nikotin adagját fokozatosan csökkenteni kell. A kezelést akkor kell megszakítani, amikor az adag eléri az 1-2 darab gyógyszeres rágógumit. 1 évnél hosszabb kezelés nem javasolt, de bizonyos esetekben hosszabbra lehet szükség a visszaesés elkerülésére. A leszokás ideje alatt a dohányzást abba kell hagynia.

 

A kezelés megkezdéséhez válasszon ki egy előreláthatóan nyugodtabb napot, amikor a dohányzásról való leszokásra felkészült. Előző este még annyit dohányozhat, amennyit szokott. Másnap, az első cigaretta meggyújtása helyett kezdjen el rágni egy Nicorette freshfruit-ot.

Akkor kezdjen el rágni egy újabb rágógumit, amikor úgy érzi, hogy most rá szeretne gyújtani. A napi rágógumi-igény általában 8-12 darab.

 

A napi cigaretta mennyiség csökkentése a végleges leszokás érdekében

Használja a Nicorette freshfruit-ot, amikor két dohányzás között kényszert érez, hogy rágyújtson. Így meghosszabbíthatja a dohányzásmentes időszakokat, hogy a naponta elszívott cigaretta mennyiséget lecsökkentse, amennyire csak lehet, és végül abbahagyhassa a dohányzást. Amennyiben 6 hét után a napi cigaretta mennyiség nem csökken, kérjen tanácsot szakembertől.

Amint úgy érzi, tegyen leszokási kísérletet a lehető leghamarabb, de legkésőbb a kezelés kezdetétől számított 6 hónapon belül. Amennyiben nem tud leszoknia kezelés kezdetétől számított 9 hónapon belül, kérjen tanácsot szakembertől.

 

A dohányzás átmeneti felfüggesztése

A Nicorette freshfruit alkalmazható dohányzásmentes időközökben, pl. olyan helyeken, ahol tilos a dohányzás vagy olyan helyzetekben, amikor a dohányzás kerülendő, de Ön kényszert érez a rágyújtásra.

 

A Nicorette gyógyszeres rágógumi a javasolt adagolás szerint alkalmazva a leszokás során segít a súlygyarapodás megfékezésében.

 

Ha az előírtnál több Nicorette freshfruit-ot alkalmazott

Ha túl sok nikotint rágott ki, vagy gyermek vette be a rágógumit, forduljon azonnal kezelőorvosához vagy menjen a legközelebbi kórházba és vigye magával gyógyszerét és ezt a tájékoztatót!

 

A túladagolás tünetei a heveny nikotinmérgezés tüneteivel azonosak, pl. égő érzés a torokban, hányinger, hányás, fokozott nyáltermelődés, hasi fájdalom, hasmenés, izzadás, fejfájás, szédülés, hallás- és látászavar, kifejezett gyengeségérzés jelentkezhet. Nagy adagoknál a tünetek alacsony vérnyomással, gyenge és szabálytalan szívveréssel, légzési nehézségekkel, fizikai és szellemi kimerültséggel, keringés összeomlással, kómával és általános görcsökkel társulhatnak.

 

A felnőtt dohányosok által a kezelés alatt jól tolerált nikotin adagok gyermekek esetén súlyos mérgezési tüneteket vagy akár halált is okozhatnak. Kisgyermekekre még kis mennyiségű nikotin is veszélyes lehet.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A Nicorette freshfruit hasonló mellékhatásokat okozhat, mint a más módon vagy formában alkalmazott nikotin.

A betegek által jelentett mellékhatások általában a terápia kezdetén jelentkeznek és főként a rossz rágási technikából erednek. A rágógumiban lévő nikotin a kezelés kezdetén néha a szájüreg vagy a torok enyhe irritációját és fokozott nyálelválasztást okozhat. A kioldódott nikotin túlzott mértékű lenyelése kezdetben csuklást okozhat.

 

Ha Ön emésztőrendszeri zavarokra hajlamos, kezdetben a 4 mg nikotint tartalmazó rágógumi alkalmazása esetén enyhe emésztési panaszokat vagy gyomorégést tapasztalhat. Lassabb rágás és a 2 mg nikotint tartalmazó rágógumi - amennyiben szükséges gyakoribb - használata általában segít csökkenteni ezeket a tüneteket.

 

A dohányzás abbahagyásával összefüggő mellékhatások (nikotin megvonási tünetek)

A dohányzásról való leszokás alatt tapasztalt egyes nemkívánatos hatások megvonási tünetek is lehetnek, amelyeket a nikotin csökkent bevitele vált ki. Ezek a hatások a következők:

 • ingerlékenység, agresszió, türelmetlenség vagy frusztráció,
 • szorongás, nyugtalanság vagy koncentrációs nehézség,
 • éjszakai felébredés vagy alvászavar,
 • étvágynövekedés vagy testsúlynövekedés,
 • levertség,
 • dohányzási késztetés (vágyakozás),
 • a szívverés lassulása,
 • ínyvérzés,
 • szédülés vagy szédelgés,
 • köhögés, torokfájás, eldugult orr vagy orrfolyás.

 

Amennyiben az alábbi súlyos és ritka mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a Nicorette freshfruit alkalmazását és haladéktalanul keressen fel egy orvost (az angioödéma jelei):

 • duzzadt arc, nyelv vagy garat,
 • nyelési nehézség,
 • csalánkiütés és légzési nehézség.

 

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):

 • émelygés,
 • fejfájás,
 • köhögés, csuklás, torok irritációja.

 

Gyakori mellékhatás (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • hasi fájdalom, szájszárazság, hasmenés, emésztési zavar, puffadás, túlzott nyáltermelés, a szájnyálkahártya gyulladása, hányás, az ízérzés megváltozása,
 • égő érzés a szájban,
 • fáradtság,
 • túlérzékenység (allergia),
 • fonákérzés (pl. zsibbadás, bizsergés).

 

Nem gyakori mellékhatás (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • szapora szívritmus, szokatlan szívverés érzése (palpitáció),
 • böfögés, a nyelv gyulladása, szájnyálkahártya hólyagosodása és hámlása, fonákérzés (pl. zsibbadás, bizsergés érzése) a száj körül,
 • gyengeségérzés, fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban, rossz közérzet,
 • állkapocs fájdalma,
 • szokatlan álmok,
 • hörgőgörcs, hangképzés megváltozása, légszomj, eldugult orr, garat fájdalma, tüsszögés, torok szorító érzése,
 • viszketés, túlzott verítékezés,
 • kiütés, csalánkiütés,
 • kipirulás, magas vérnyomás.

 

Ritka mellékhatás (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • nyelési nehézség, csökkent érzékenység a szájban és környékén, öklendezés.

 

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 • homályos látás, fokozott könnyezés,
 • torokszárazság, gyomor-bélrendszeri kellemetlen érzés, ajkak fájdalma,
 • állkapocs izmainak feszülése,
 • allergiás reakciók, beleértve az arc és a száj duzzanatát (anafilaxiás reakció, angioödéma),
 • bőrvörösség.

 

Néhány tünet a dohányzás abbahagyásából származó megvonási tünetekkel lehet összefüggésben pl. a szédülés, fejfájás, álmatlanság. A dohányzás abbahagyásakor a szájnyálkahártya kifekélyesedése előfordulhat. Ennek oka ismeretlen.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Nicorette freshfruit-ot tárolni?

 

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Nicorette freshfruit?

 • A készítmény hatóanyaga: 2 mg nikotin (egyenértékű 10,0 mg nikotin-rezináttal), illetve 4 mg nikotin (egyenértékű 20,0 mg nikotin-rezináttal) gyógyszeres rágóguminként.
 • Egyéb összetevők:

Nicorette freshfruit gum 2 mg gyógyszeres rágógumi:

Könnyű magnézium-oxid, levomentol, aceszulfám-kálium, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes nátrium-karbonát, borsosmentaolaj, xilit, rágógumi alap.

Könnyű bevonat: poliszorbát 80, szukralóz, hipromellóz, tutti-frutti QL84441.

Kemény bevonat: tutti-frutti QL84441, titán-dioxid (E 171), porlasztva szárított akáciamézga, xilit, karnauba viasz.

 

Nicorette freshfruit gum 4 mg gyógyszeres rágógumi:

Kinolin sárga Al lakk (E 104), könnyű magnézium-oxid, levomentol, aceszulfám-kálium, vízmentes nátrium-karbonát, borsosmentaolaj, xilit, rágógumi alap.

Könnyű bevonat: poliszorbát 80, szukralóz, hipromellóz, tutti-frutti QL84441.

Kemény bevonat: kinolin sárga Al lakk (E 104), tutti-frutti QL84441, titán-dioxid (E 171), porlasztva szárított akáciamézga, xilit, karnauba viasz.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Nicorette freshfruit gum 2 mg gyógyszeres rágógumi:

Négyzet alakú, fehér színű bevonatos rágógumi.

 

Nicorette freshfruit gum 4 mg gyógyszeres rágógumi:

Négyzet alakú, krémszínű bevonatos rágógumi.

 

15 db vagy 30 db vagy 105 db vagy 210 db gyógyszeres rágógumi buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

McNeil AB

251 09 Helsingborg

Svédország

 

Nicorette freshfruit gum 2 mg gyógyszeres rágógumi

OGYI-T-10240/05          15×

OGYI-T-10240/06          30×

OGYI-T-10240/07          105×

OGYI-T-10240/08          210×

 

Nicorette freshfruit gum 2 mg gyógyszeres rágógumi

OGYI-T-10240/09          15×

OGYI-T-10240/10          30×

OGYI-T-10240/11          105×

OGYI-T-10240/12          210×

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. január.

Termék értékelések

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.