Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Tantum Verde 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldat 240ml
4.299 Ft
Menny.:db

Tantum Verde 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldat 240ml

4.299 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Egységár: 17,91 Ft/ml

Termékleírás

Betegtájékoztató: információk a felhasználó számára

Tantum Verde 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldat

benzidamin-hidroklorid

  Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
  A betegtájékoztató tartalma:
 1. Milyen típusú gyógyszer a Tantum Verde 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldat (a továbbiakban Tantum Verde oldat) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Tantum Verde oldat alkalmazása előtt
3.       Hogyan kell alkalmazni a Tantum Verde oldatot? 4.       Lehetséges mellékhatások 5        Hogyan kell a Tantum Verde oldatot tárolni? 6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk  
 1. Milyen típusú gyógyszer a Tantum Verde oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  A gyógyszer gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. Alkalmazható a torok, a száj és a fogíny gyulladásos tüneteinek kezelésére és szájfertőtlenítésre. Kiegészítő kezelésként használható például foghúzás, szájsebészeti beavatkozás előtt és után. Kemoterápiát vagy sugárterápiát követően, másodlagosan kialakuló szájnyálkahártya-panaszok esetén is alkalmazható. A gyógyszer spray formája kifejezetten javasolt a műtéti beavatkozások előtt és után, valamint olyan 3 év feletti kisgyermekek részére, akik még nem tudnak gargarizálni.  
 1. Tudnivalók a Tantum Verde oldat alkalmazása előtt
  Ne alkalmazza a Tantum Verde oldatot
 • ha allergiás a benzidaminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések A Tantum Verde oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
 • ha szerepel asztma a kórelőzményében.
 • ha allergiás az acetilszalicilsavra vagy egyéb gyulladásgátló fájdalomcsillapítókra, ún. NSAID‑okra.
 • Ha nyelési nehézségei vannak, ne gargarizáljon az oldattal. Ezen betegeknek más gyógyszerforma, pl. szájnyálkahártyán alkalmazott spray javasolt.
A gyógyszer használata - különösen hosszú távon - allergizáló hatású lehet. Amennyiben a 4. pontban felsorolt mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél, haladéktalanul hagyja abba a kezelést és forduljon orvoshoz!   Egyéb gyógyszerek és a Tantum Verde oldat Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. A Tantum Verde oldat várhatóan nem befolyásolja az egyéb gyógyszerek hatását. Ha azonban bizonytalan az egyéb gyógyszerek alkalmazását illetően, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.   Terhesség és szoptatás Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhes és szoptató nőknél történő alkalmazása tekintetében nem áll rendelkezésre megfelelő információ. Nem ismert, hogy a hatóanyag kiválasztódik-e az anyatejbe. A potenciális humán kockázat nem ismert. Terhességben és szoptatás alatt alkalmazása nem javasolt. A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Az előírt adagban a gyógyszer helyi használata a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja. A Tantum Verde oldat metil-parahidroxibenzoátot (E 218) tartalmaz, ami esetleg későbbiekben allergiás reakciókat okozhat. A Tantum Verde oldat kis mennyiségben etanolt (alkoholt) tartalmaz, adagonként kevesebb, mint 100 mg-ot.   3.       Hogyan kell alkalmazni a Tantum Verde oldatot?   Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja: Gargarizáló folyadékként: Gyulladásos folyamatok esetén a kezelés megkezdésekor a legelső alkalommal 1:1 arányban hígítva ajánlott alkalmazni a készítményt (15 ml vizet adva a 15 ml tömény oldathoz), majd 15 ml (1 evőkanál) tömény Tantum Verde oldattal lehet folytatni az öblítést általában naponta 2-3, de legfeljebb 5 alkalommal. Bizonyos esetekben a 15 ml tömény Tantum Verde oldatot 15 ml vízzel felhígítva, szájöblítőként is hatásosan biztosítja a száj napi higiénéjét. Spray-ként:
1. Távolítsa el a biztonsági kupakot: lefelé nyomva és egyidejűleg az óra járásával ellentétes irányba csavarva.
2. A pumpa csövét vezesse az üvegbe / műanyag tartályba.  
3. A csövet tartó fejet jól csavarja fel az üvegre, ill. a műanyag tartályra.  
4. Az adagoló feltétet helyezze a pumpa nyílására és nyomja rá óvatosan, hogy a tartó csövecske ne sérüljön.  
5. A felhasználásra kész üveget/műanyag tartályt függőlegesen tartva az első felhasználás előtt a pumpát 3-4-szer nyomja le, hogy a pumpában lévő levegő eltávozzon.  
6. Helytelen tartás.  
7. Az adagoló csövet vezesse a szájba, az adagoló feltétet nyomja le. Az adagolás közben szüneteltesse a levegővételt, majd nyeljen néhányszor, hogy a hatóanyag a torok minden részébe elérjen.  
 
  Az oldatot naponta 5-ször alkalmazza úgy, hogy alkalmanként egymás után 4 adagot permetezzen a szájba vagy garatba. Amennyiben a pumpa csöve eldugul, rövid ideig meleg vízbe kell helyezni és kimosni. A pumpából kifújt oldatmennyiség szabályozott.   Gyermekek: A Tantum Verde oldat gargarizáló folyadékként nem alkalmas kisgyermekek és olyan betegek kezelésére, akik nem képesek nyelési reflexüket kontrollálni és így a készítmény alkalmazása fulladáshoz vezethet. Ezen betegnek és 3 év feletti gyermekeknek más gyógyszerforma, pl. szájnyálkahártyán alkalmazott spray javasolt. Az ajánlott adagot nem szabad túllépni. Az alkalmazás időtartama: Ha tünetei 7 nap után is fennállnak vagy súlyosbodnak, forduljon orvoshoz. Sugárterápiát követően másodlagosan kialakuló elváltozások (radiomukozitisz) esetén a kezelés szokásos időtartama 3-5 hét. Ha az előírtnál több Tantum Verde-t alkalmazott Kis mennyiség véletlenszerű lenyelése veszélytelen. Ha véletlenül az előírtnál több oldatot alkalmazott, haladéktalanul keresse fel gyógyszerészét, orvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Mindig vigye magával a címkével ellátott dobozt, függetlenül attól, hogy maradt-e benne oldat vagy sem. Nem rendeltetésszerű használat esetén, pl. ha a Tantum Verde-t nagyobb mennyiségben megissza, előfordulhatnak nemkívánatos hatások, mint pl. izgatottság, görcsrohamok, verejtékezés, mozgászavar, remegés, hányás, alvászavarok, vizuális hallucinációk (káprázás, szín- és hófoltok látása), csalánkiütés, bőrkiütés és fényérzékenység. Ilyen esetben haladéktalanul forduljon orvoshoz. Ha elfelejtette alkalmazni a Tantum Verde oldatot Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem amint eszébe jut, alkalmazza. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.   4.       Lehetséges mellékhatások   Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Közvetlenül a használat után zsibbadás alakulhat ki a szájban és a torokban, ami a gyógyszer hatásából következik és rövid idő alatt megszűnik.

Az allergiás (túlérzékenységi) reakciók ritkák (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet), illetve nagyon ritkák (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet) (angioödéma, ill. a gége izmainak görcse) vagy gyakoriságuk nem ismert (anafilaxiás reakció), azonban súlyosak is lehetnek. Haladéktalanul tájékoztassa orvosát, ha váratlan száj- vagy torokduzzanatot, légzési és nyelési nehézséget, kiütést vagy viszketést tapasztal, főleg, ha ez az egész testét érinti.

 

További mellékhatások:

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):

-          fényérzékenység

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):

-          égő érzés a száj nyálkahártyáján, illetve szájszárazság. Ha ezt tapasztalja, kortyolgasson el egy pohár vizet, hogy csökkentse ezt az érzetet.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

-          érzéscsökkenés a szájnyálkahártyán

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban   5.       Hogyan kell a Tantum Verde oldatot tárolni?   A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A felbontott készítmény legfeljebb 25°C-on tartva 6 hónapig használható fel. A dobozon és az üvegen vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.   6.         A csomagolás tartalma és egyéb információk   Mit tartalmaz a Tantum Verde oldat? -      A készítmény hatóanyaga: 1,5 mg benzidamin-hidroklorid 1 ml oldatban. -      Egyéb összetevők: patentkék V (E 131), kinolinsárga (E 104), poliszorbát 20, nátrium-hidrogén-karbonát, szacharin, menta aroma, metil-parahidroxibenzoát (E 218), glicerin, etanol, tisztított víz.   Milyen a Tantum Verde oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás? Tiszta, zöld, mentolos ízű oldat. 120 ml, 240 ml töltettérfogatú oldat PP/PE, gyermekbiztos, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt színtelen, átlátszó üvegbe töltve, dobozban. 60 ml, 150 ml töltettérfogatú oldat HDPE/LDPE, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt színtelen, átlátszó üvegbe töltve, dobozban. 60 ml töltettérfogatú oldat fehér, HDPE/LDPE, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt színtelen, átlátszó üvegbe töltve és egy műanyag adagoló spray pumpa, dobozban. 60, 150, ill. 1000 ml töltettérfogatú oldat fehér, HDPE/LDPE, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt színtelen, átlátszó PET tartályba töltve, dobozban. 1000 ml töltettérfogatú oldat fehér, HDPE/LDPE, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt színtelen, átlátszó PET tartályba töltve és egy műanyag adagoló pumpa, dobozban.   A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó A forgalomba hozatali engedély jogosultja: CSC Pharmaceuticals Handels GmbH, Gewerbestrasse 18-20, A-2102 Bisamberg, Ausztria Gyártó: Tantum Verde 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldat (120 ml, 240 ml) A.C.R.A.F. S.p.A. Aziende Chimiche Riunite Angelini Francesco Via Vecchia del Pinocchio, 22 - 60131, Ancona, Olaszország Tantum Verde 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldat (60 ml, 150 ml, 1000 ml; 60 ml spray adagoló feltéttel, 1000 ml adagoló feltéttel): Sanochemia Pharmazeutika AG Landegger Str. 7, A-2491 Neufeld/Leitha, Ausztria OGYI-T- 7594/06       (60 ml üvegben) OGYI-T- 7594/07       (60 ml üvegben, spray adagoló feltéttel) OGYI-T- 7594/08       (120 ml, üvegben) OGYI-T- 7594/09       (150 ml üvegben) OGYI-T- 7594/10       (240 ml üvegben) OGYI-T- 7594/11       (60 ml PET tartályban) OGYI-T- 7594/12       (150 ml PET tartályban) OGYI-T- 7594/13       (1000 ml PET tartályban) OGYI-T- 7594/14       (1000 ml PET tartályban, adagoló feltéttel) A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. január

Termék értékelések

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.