Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray 10 ml
3.019 Ft
Menny.:db

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray 10 ml

3.019 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Egységár: 301,90 Ft/ml

Termékleírás

Hatóanyag és tengervíz kombinációja, egy tartósítószer-mentes, modern orrspray-ben. Hatóanyaga perceken belül enyhíti az orrdugulást, hatása akár 12 órán keresztül fennáll. Hatóanyag: xilometazolin Egyéb összetevők: tengervíz A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!   Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára   Xilomare 1 mg/ml oldatos orrspray   xilometazolin-hidroklorid   Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
  A betegtájékoztató tartalma:  
 1. Milyen típusú gyógyszer a Xilomare és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Xilomare alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni a Xilomare-t?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Xilomare-t tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
   
 1. Milyen típusú gyógyszer a Xilomare és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  A Xilomare hatóanyaga a xilometazolin, amely összehúzza az orrnyálkahártya ereit, ezáltal csökkenti a különböző okok miatt fennálló duzzanatot, és megkönnyíti a légzést az orron keresztül.   A Xilomare 1 mg/ml oldatos orrspray felnőttek, valamint 12 évesnél idősebb gyermekek és serdülők orrdugulásának rövid távú kezelésére használatos.    
 1. Tudnivalók a Xilomare alkalmazása előtt
  Ne alkalmazza a Xilomare-t
 • ha allergiás a xilometazolinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha a közelmúltban az orron vagy szájon keresztül végzett agyműtéten esett át.
 • ha zártzugú zöldhályogot (glaukómát) állapítottak meg Önnél.
 • ha krónikus náthában szenved (kevés váladékkal vagy váladék nélkül).
  Figyelmeztetések és óvintézkedések A Xilomare alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
 • ha tudja, hogy Ön túlérzékeny (allergiás) bizonyos szimpatomimetikumokra (olyan gyógyszerekre, mint például az adrenalin). A Xilomare álmatlanságot, szédülést, remegést, ritmuszavart, illetve vérnyomás-emelkedést okozhat.
 • ha Ön szív- és érrendszeri betegségben szenved (szívbetegség, magas vérnyomás).
 • ha Ön pajzsmirigy-túlműködésben szenved.
 • ha Ön cukorbeteg.
 • ha Ön feokromocitómában (a mellékvesevelő hormontermelő tumoros betegségében) szenved.
 • ha Önnek prosztata-megnagyobbodása van.
 • ha Ön egy hibás enzimek által okozott örökletes betegségben, porfiriában szenved.
 • ha Ön egyidejűleg vagy két héten belül bizonyos antidepresszáns kezelésben részesült (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Xilomare” pontot).
  Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, keresse fel orvosát, mielőtt a Xilomare-t elkezdi alkalmazni.   A Xilomare nem alkalmazható 7 napnál tovább. Amennyiben tünetei továbbra is fennállnak, forduljon orvoshoz. A tartós Xilomare-kezelés abbahagyásakor a nyálkahártya duzzanata (az orr belső falának duzzanata) kiújulhat. Ennek elkerülése érdekében a kezelési időszaknak a lehető legrövidebbnek kell lennie.   A Xilomare orrspray-t csak egy személynek szabad használnia a fertőzés terjedésének elkerülése érdekében!   A Xilomare nem alkalmazható a szemben vagy a szájban.   Gyermekek és serdülők Ez a gyógyszer 12 éves és annál idősebb gyermekek és serdülők kezelésére is ajánlott.   Egyéb gyógyszerek és a Xilomare Feltétlenül tájékoztassa gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.   A készítmény egyidejű alkalmazása nem javasolt bizonyos depresszió elleni gyógyszerekkel, például:
 • tri- vagy tetraciklusos antidepresszánsokkal (imipramin, mianszerin)
 • MAO-gátlókkal (monoamino-oxidáz-gátlókkal), vagy ha az elmúlt két hétben MAO-gátló gyógyszert szedett.
  Szintén nem ajánlott a gyógyszer egyidejű alkalmazása:
 • vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, melyek hatása csökkenhet (a Xilomare potenciális vérnyomásnövelő hatása miatt)
 • más vérnyomásnövelő gyógyszerekkel együtt, mert fokozhatják egymás vérnyomásnövelő hatását.
  Terhesség és szoptatás Ha Ön terhes, vagy szoptat, a gyógyszert csak abban az esetben alkalmazza, ha orvosa megállapította, hogy ez biztonságos! A xilometazolin (a Xilomare hatóanyaga) átjuthat az anyatejbe, ezért szoptatás alatt csak gondos mérlegelést követően, orvosi javaslat alapján alkalmazható.   A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Megfelelően alkalmazva ez a gyógyszer nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez, illetve a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban, ha aluszékonynak vagy álmosnak érzi magát, miközben ezt a gyógyszert alkalmazza, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.    
 1. Hogyan kell alkalmazni a Xilomare-t?
  Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Orvosa a betegtájékoztatóban ismertetett adagolási útmutatásoktól eltérő útmutatásokat is adhat.   Az első használat előtt néhányszor (4 alkalommal) a levegőbe kell permetezni a spray-t, az egyenletes adagolás eléréséhez. A tartályt függőleges helyzetben kell tartani. A későbbi alkalmazások esetén az adagoló spray pumpája már készen áll az azonnali használatra. Legyen óvatos, nehogy a permet a szemébe vagy a szájába kerüljön!   Ha a gyógyszert több napig nem használják, legalább egy próbapermetet a levegőbe kell permetezni annak érdekében, hogy elérje az egyenletes adagolást.   Adagolás A készítmény ajánlott adagja egy-két befújás alkalmanként, mindkét orrlyukba, legfeljebb naponta háromszor, maximum 7 napon keresztül. Javasolt az utolsó adagot közvetlenül a lefekvés előtt alkalmazni! Az ajánlott adagot nem szabad túllépni!   A kezelés időtartama Fontos, hogy a kezelés időtartama a lehető legrövidebb legyen (maximum 7 nap). Tartós kezelés után a nyálkahártya duzzanata (az orr belső falának duzzanata) kiújulhat. Az ajánlott kezelési időtartamot nem szabad túllépni.   Ha betegségének tünetei nem javultak Forduljon orvosához, ha tünetei 3 napos kezelés után tartósan fennállnak vagy rosszabbodnak!   Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél A Xilomare 12 éves és annál idősebb gyermekek és serdülők orrdugulásának kezelésére szolgál. Ezek a gyermekek és serdülők a felnőttek számára ajánlott adagot kaphatják. A Xilomare alkalmazása nem javasolt 12 évesnél fiatalabb gyermekek számára. A 12 évesnél fiatalabb, de 2 évesnél idősebb betegek esetében a Xilomare Kid 0,5 mg/ml oldatos orrspray-t lehet alkalmazni.   Használati utasítás
A gyógyszer alkalmazása előtt fújja ki az orrát! Vegye le a kupakot az 1. ábrán látható módon.  
Tartsa a tartályt a 2. ábrán látható módon a mutató és a középső ujja között, a tartály alját pedig támassza meg a hüvelykujjával. A befújáshoz nyomja meg a pumpát lefelé.   Az első használat előtt néhányszor (4 alkalommal) a levegőbe kell permetezni a spray-t az egyenletes adagolás érdekében. Ajánlatos a pumpát minden használat előtt legalább egyszer próbaként lenyomni.  
Helyezze be a pumpát a 3. ábrán látható módon az orrlyukba, és nyomja lefelé a pumpát. A befújás alatt lélegezzen be és ezzel egy időben a másik orrlyukát óvatosan fogja be a másik keze mutatóujjával. Engedje el a pumpát, majd ismételje meg ezt a műveletet a másik orrlyukba. A pumpát az alkalmazást követően ki kell öblíteni. Használat után helyezze vissza a műanyag kupakot.  
  Ezután néhány percig döntse hátra a fejét amennyire az Önnek kényelmes, vagy ágyban fekve lógassa hátra a fejét az ágy szélén.   Ha ugyanazt a tartályt több ember is használja, akkor a fertőzés továbbterjedhet.   Ha az előírtnál több Xilomare-t alkalmazott Ha Ön (vagy valaki más) túladagolta a gyógyszert, akkor haladéktalanul forduljon orvoshoz, mert sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége! A véletlenszerű lenyelést követően rögtön aktív szén adható. A túladagolás szédülést, fejfájást, súlyos testhőmérséklet-csökkenést, központi idegrendszeri gátlást, szájszárazságot, verejtékezést, hallucinációt, görcsrohamot, kómát, nagyfokú álmosságot okozhat,és a szimpatikus idegrendszer stimulációja által kiváltott tünetekkel (gyors és szabálytalan szívveréssel és vérnyomás-emelkedéssel) járhat. Hosszantartó használat és nagy adagok alkalmazása esetén a méh vérellátásának romlása nem zárható ki. A készítmény túladagolása az anyatej kiválasztódásának csökkenéséhez vezethet.   Ha elfelejtette alkalmazni a Xilomare-t Ha elfelejtette alkalmazni ezt a gyógyszert, hagyja ki az elfelejtett adagot, és folytassa az előírt adagolási sémát. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!   Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.    
 1. Lehetséges mellékhatások
  Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.   Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli!   Hagyja abba a Xilomare alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz, ha Ön az alábbi tüneteket tapasztalja, melyek az allergiás reakció jelei lehetnek:
 • a bőr mélyebb rétegeinek és/vagy a felső légutak nyálkahártyájának vizenyős duzzanata (angioödéma), amely súlyos állapotokat idézhet elő, ezek:
 • légzési és nyelési nehézség;
 • az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata;
 • a bőr erős viszketése, vörös kiütésekkel vagy kiemelkedő duzzanatokkal.
  Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • az orr és a torok viszketése, égő érzése;
 • száraz orrnyálkahártya;
 • fejfájás;
 • hányinger.
  Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • az egész szervezetet érintő allergiás reakciók;
 • a kezelés abbahagyása után az orrnyálkahártya fokozott duzzanata;
 • orrvérzés.
  Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • szívdobogásérzés és szapora szívverés;
 • magas vérnyomás.
  Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • idegesség;
 • álmatlanság;
 • fáradtság;
 • szívritmuszavar;
 • főleg gyermekeknél és túladagolás esetén: aluszékonyság/álmosság, idegesség, álmatlanság.
  Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.    
 1. Hogyan kell a Xilomare-t tárolni?
  A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!   A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. A tartály felbontása után 6 hónapon belül használja fel a gyógyszert.   Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.   Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.    
 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk
  Mit tartalmaz a Xilomare?
 • A készítmény hatóanyaga a xilometazolin-hidroklorid, amelyből 1 ml oldat 1 mg-ot tartalmaz. 1 adag a Xilomare 1 mg/ml oldatos orrspray-ből (= 90 mikroliter) 90 mikrogramm xilometazolin-hidrokloridot tartalmaz.
 • Egyéb összetevők: tisztított tengervíz, kálium-dihidrogén-foszfát és tisztított víz.
  Milyen a Xilomare külleme és mit tartalmaz a csomagolás? Tiszta, színtelen oldat. Az oldat, a tartály nyakához műanyag borítással rögzített „3K-system” adagolópumpával lezárt, 12 ml-es, fehér HDPE tartályban és dobozban található. 1 tartály dobozban.   A forgalomba hozatali engedély jogosultja Richter Gedeon Nyrt. H-1103 Budapest, Gyömrői út 19-21. Magyarország   Gyártó Richter Gedeon Nyrt. H-1103 Budapest, Gyömrői út 19-21. Magyarország   JADRAN - Galenski laboratorij d.d. Központ: Svilno 20, Rijeka, 51000, Horvátország Gyártóhely: Pulac 4A, Rijeka, 51000, Horvátország   OGYI-T-22872/02             1×10 ml          HDPE tartály   A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017 július

Termék értékelések

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.