Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Xilomare® Kid 0,5 mg/ml oldatos orrspray 10 ml
3.229 Ft
Menny.:db

Xilomare® Kid 0,5 mg/ml oldatos orrspray 10 ml

3.229 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Egységár: 322,90 Ft/ml

Termékleírás

Xilomare® Kid csökkentett hatóanyag-tartalommal rendelkező hatóanyagos orrspray, 2-12 év közötti gyermekek számára. Tartósítószer-mentes! Hatóanyag és tengervíz kombinációja, egy tartósítószer-mentes, modern orrspray-ben. Hatóanyaga perceken belül enyhíti az orrdugulást, hatása akár 12 órán keresztül fennáll. Hatóanyag: xilometazolin Egyéb összetevők: tengervíz A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!   Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára   Xilomare Kid 0,5 mg/ml oldatos orrspray   xilometazolin-hidroklorid   Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha gyermeke tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
  A betegtájékoztató tartalma:  
 1. Milyen típusú gyógyszer a Xilomare Kid és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Xilomare Kid alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni a Xilomare Kid-et?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Xilomare Kid-et tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
   
 1. Milyen típusú gyógyszer a Xilomare Kid és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  A Xilomare Kid hatóanyaga a xilometazolin, amely összehúzza az orrnyálkahártya ereit, ezáltal csökkenti a különböző okok miatt fennálló duzzanatot, és megkönnyíti a légzést az orron keresztül.   A Xilomare Kid 0,5 mg/ml oldatos orrspray 2-12 éves gyermekek orrdugulásának rövid távú kezelésére használatos.    
 1. Tudnivalók a Xilomare Kid alkalmazása előtt
  Ne alkalmazza a Xilomare Kid-et
 • ha gyermeke allergiás a xilometazolinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha gyermeke a közelmúltban az orron vagy a szájon keresztül végzett agyműtéten esett át;
 • ha gyermekénél zártzugú zöldhályogot (glaukómát) állapítottak meg;
 • ha gyermeke krónikus náthában szenved (kevés váladékkal vagy váladék nélkül).
  Figyelmeztetések és óvintézkedések A Xilomare Kid alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha gyermeke:
 • túlérzékeny (allergiás) bizonyos szimpatomimetikumokra (olyan gyógyszerekre, mint például az adrenalin). A Xilomare Kid álmatlanságot, szédülést, remegést, ritmuszavart, illetve vérnyomás-emelkedést okozhat.
 • szív- és érrendszeri betegségben szenved (szívbetegség, magas vérnyomás);
 • pajzsmirigy-túlműködésben szenved;
 • cukorbeteg;
 • feokromocitómában (a mellékvesevelő hormontermelő tumoros betegségében) szenved;
 • prosztata-megnagyobbodásban szenved;
 • hibás enzimek által okozott örökletes betegségben, porfiriában szenved;
 • egyidejűleg vagy két héten belül bizonyos antidepresszáns-kezelésben részesült (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Xilomare KID” pontot).
  Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik gyermekére, keresse fel orvosát, mielőtt a Xilomare Kid-et elkezdi alkalmazni.   A Xilomare Kid nem alkalmazható 5 napnál tovább. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak gyermekénél, forduljon orvoshoz. A tartós Xilomare Kid-kezelés abbahagyásakor a nyálkahártya duzzanata (az orr belső falának duzzanata) kiújulhat. Ennek elkerülése érdekében, a kezelési időszaknak a lehető legrövidebbnek kell lennie.   A Xilomare Kid orrsprayt csak egy gyermeknek szabad használnia a fertőzés terjedésének elkerülése érdekében!   A Xilomare Kid oldatos orrspray nem alkalmazható a szemben vagy a szájban.   Egyéb gyógyszerek és a Xilomare Kid Feltétlenül tájékoztassa gyógyszerészét gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.   A készítmény egyidejű alkalmazása nem javasolt bizonyos depresszió elleni gyógyszerekkel, például:
 • tri- vagy tetraciklusos antidepresszánsokkal (imipramin, mianszerin)
 • MAO-gátlókkal (monoamino-oxidáz-gátlókkal), vagy ha gyermeke az elmúlt két hétben MAO-gátló gyógyszert szedett.
  Szintén nem ajánlott a gyógyszer egyidejű alkalmazása:
 • vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, melyek hatása csökkenhet (a Xilomare Kid potenciális vérnyomásnövelő hatása miatt)
 • más vérnyomásnövelő gyógyszerekkel együtt, mert fokozhatják egymás vérnyomásnövelő hatását.
  Terhesség és szoptatás A Xilomare Kid 2-12 éves korú gyermekek kezelésére való készítmény. Az alábbi információ a Xilomare Kid hatóanyagára, a xilometazolinra vonatkozik.   A xilometazolin (a Xilomare Kid hatóanyaga) átjuthat az anyatejbe, ezért szoptatás alatt csak gondos mérlegelést követően, orvosi javaslat alapján alkalmazható. A xilometazolin csak abban az esetben alkalmazható terhesség vagy szoptatás alatt, ha orvosa megállapította, hogy ez biztonságos!   A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Megfelelően alkalmazva ez a gyógyszer nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez, illetve a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban előfordulhat, hogy aluszékonyság, álmosság jelentkezik e gyógyszer alkalmazása esetén.    
 1. Hogyan kell alkalmazni a Xilomare Kid-et?
  Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Orvosa a betegtájékoztatóban ismertetett adagolási útmutatásoktól eltérő útmutatásokat is adhat.   Az első használat előtt néhányszor (4 alkalommal) a levegőbe kell permetezni a spray-t, az egyenletes adagolás eléréséhez. A későbbi alkalmazásokkor az adagoló spray pumpája már készen áll az azonnali használatra. Legyen óvatos, nehogy a permet gyermeke szemébe vagy a szájába kerüljön!   A tartályt függőleges helyzetben kell tartani. Ha a gyógyszert több napig nem használják, legalább egy próbapermetet a levegőbe kell permetezni annak érdekében, hogy elérje az egyenletes adagolást.   A Xilomare Kid alkalmazása nem javasolt 2 évesnél fiatalabb gyermekek számára. A Xilomare Kid biztonságosságát és hatásosságát 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében még nem igazolták. A 12 évesnél idősebb betegek esetében a Xilomare 1 mg/ml oldatos orrspray-t kell alkalmazni.   Adagolás Gyermekek esetében az ajánlott adag alkalmanként egy-egy befújás mindkét orrlyukba, legfeljebb háromszor naponta. Javasolt az utolsó adagot közvetlenül a lefekvés előtt alkalmazni! Az ajánlott adagot nem szabad túllépni!   A kezelés időtartama Fontos, hogy a kezelés időtartama a lehető legrövidebb legyen (maximum 5 nap). Tartós kezelés után a nyálkahártya-duzzanat (az orr belső falának duzzanata) kiújulhat. Az ajánlott kezelési időtartamot nem szabad túllépni.   Ha gyermeke betegségének a tünetei nem javultak Forduljon orvoshoz, ha gyermeke tünetei 3 napos kezelés után tartósan fennállnak vagy rosszabbodnak!   Használati utasítás
A sprayt a gyermeknek függőleges testhelyzetben kell alkalmazni. Ennek megfelelően a kisgyerekek a szülő ölében üljenek. A gyógyszer alkalmazása előtt fújja ki gyermeke orrát. Vegye le a kupakot az 1. ábrán látható módon. 1. ábra
Tartsa a tartályt a 2. ábrán látható módon a mutató és a középső ujja között, a tartály alját pedig támassza meg a hüvelykujjával. A befújáshoz nyomja meg a pumpát lefelé.   Az első használat előtt néhányszor (4 alkalommal) a levegőbe kell permetezni az egyenletes adagolás érdekében. Ajánlatos a pumpát minden használat előtt, legalább egyszer próbaként lenyomni. 2. ábra
Helyezze be a pumpát a 3. ábrán látható módon az orrlyukba. Nyomja lefelé a pumpát és ezzel egy időben a gyermek az orrán keresztül a befújás alatt lélegezzen be, miközben Ön a másik orrlyukát óvatosan fogja be a másik keze mutatóujjával. Engedje el a pumpát, majd ismételje meg ezt a műveletet a másik orrlyukba. A pumpát az alkalmazást követően ki kell öblíteni. Használat után helyezze vissza a műanyag kupakot. 3. ábra
  Ezután néhány percig döntse hátra a gyermek fejét amennyire az számára kényelmes, vagy ágyban fekve lógassa hátra a fejét az ágy szélén.   Ha ugyanazt a tartályt több gyermek is használja, akkor a fertőzés továbbterjedhet.   Ha gyermekénél az előírtnál több Xilomare Kid-et alkalmazott Ha gyermekénél túladagolta a gyógyszert, akkor haladéktalanul forduljon orvoshoz, mert sürgős orvosi ellátásra lehet szükség! A véletlenszerű lenyelést követően rögtön aktív szén adható. A túladagolás központi idegrendszeri gátlást, szájszárazságot, verejtékezést, hallucinációt, görcsrohamot, kómát, nagyfokú álmosságot okozhat és a szimpatikus idegrendszer stimulációja által kiváltott tünetekkel (gyors és szabálytalan szívveréssel és vérnyomás-emelkedéssel) járhat. Hosszantartó használat és nagy adagok alkalmazása esetén a méh vérellátásának romlása nem zárható ki. A készítmény túladagolása az anyatej kiválasztódásának csökkenéséhez vezethet.   Ha elfelejtette alkalmazni a Xilomare Kid-et Ha elfelejtette alkalmazni ezt a gyógyszert gyermekénél, hagyja ki az elfelejtett adagot, és folytassa az előírt adagolási sémát. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!   Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.    
 1. Lehetséges mellékhatások
  Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.   Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli!   Hagyja abba a Xilomare alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz, ha a gyermekénél az alábbi tüneteket tapasztalja, melyek az allergiás reakció jelei lehetnek:
 • a bőr mélyebb rétegeinek és/vagy a felső légutak nyálkahártyájának vizenyős duzzanata (angioödéma), amely súlyos állapotokat idézhet elő, ezek:
 • légzési és nyelési nehézség
 • az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata
 • a bőr erős viszketése, vörös kiütésekkel vagy kiemelkedő duzzanatokkal.
  Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • az orr és a torok viszketése, égő érzése;
 • száraz orrnyálkahártya;
 • fejfájás;
 • hányinger.
  Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • az egész szervezetet érintő allergiás reakciók;
 • a kezelés abbahagyása után az orrnyálkahártya fokozott duzzanata;
 • orrvérzés.
  Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • szívdobogásérzés és szapora szívverés;
 • magas vérnyomás.
  Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
 • idegesség;
 • álmatlanság;
 • fáradtság;
 • szívritmuszavar;
 • aluszékonyság/álmosság.
  Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.    
 1. Hogyan kell a Xilomare Kid-et tárolni?
  A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!   A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. A tartály felbontása után 6 hónapon belül használja fel a gyógyszert!   Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.   Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.    
 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk
  Mit tartalmaz a Xilomare Kid?
 • A készítmény hatóanyaga a xilometazolin-hidroklorid, amelyből 1 ml oldat 0,5 mg-ot tartalmaz. 1 adag a Xilomare Kid 0,5 mg/ml oldatos orrspray-ből (= 90 mikroliter) 45 mikrogramm xilometazolin-hidrokloridot tartalmaz.
 • Egyéb összetevők: tisztított tengervíz, kálium-dihidrogén-foszfát és tisztított víz.
  Milyen a Xilomare Kid külleme és mit tartalmaz a csomagolás? Tiszta, színtelen oldat. Az oldat, a tartály nyakához műanyag borítással rögzített „3K-system” adagolópumpával lezárt, 12 ml-es, fehér HDPE tartályban és dobozban található. 1 tartály dobozban.   A forgalomba hozatali engedély jogosultja Richter Gedeon Nyrt. H-1103 Budapest, Gyömrői út 19-21. Magyarország   Gyártó Richter Gedeon Nyrt. H-1103 Budapest, Gyömrői út 19-21. Magyarország   JADRAN - Galenski laboratorij d.d. Központ: Svilno 20, Rijeka, 51000, Horvátország Gyártóhely: Pulac 4A, Rijeka, 51000, Horvátország   OGYI-T-22872/01             1×10 ml          HDPE tartály   A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017 július

Termék értékelések

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.